ΑΡΧΙΣΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Mahir Cayan, Deniz Gezmis, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Mihri Belli

Με αφορμη ενα τυπογραφικο λαθος και χωρις να εχουμε ιδιαιτερες γνωσεις επι των τουρκικων ζητηματων θα θελαμε να αναφερουμε δυο λογια για μερικους απο τους χιλιαδες τουρκους κομμουνιστες που εδωσαν τα παντα στον αγωνα για το σοσιαλισμο.
 Στις 5/5/13 τουρκοι κομμουνιστες εσπασαν τα μπλοκα των δυναμεων καταστολης  και συγκεντρωθηκαν στην πλατεια ταξιμ για να αποτεισουν φορο τιμης στους Deniz Gezmis, Yusuf Aslan & Huseyin Inan που δολοφονηθηκαν δια απαγχονισμου απο το τουρκικο κρατος στις 6/5/1972.


Καπου στα 1969 οι Deniz Gezmis και Hüseyin İnan ταξιδεψαν στην Ιορδανια και εκπαιδευτηκαν συμμετεχωντας στον αγωνα των παλαιστινιων της PLO στον ανταρτοπολεμο.
Το 1969(?) επισης δημιουργουνται οι επαναστατικες οργανωσεις  Turkish Feople Liberation Party-Front
(TPLP-F) απο τον Mahir Cayan και Turkish People Liberation Army (TPLA) απο τον Deniz Gezmis πηγες ομως θεωρουν πραγματικο αρχηγο και θεωρητικο της ομαδος τον Hüseyin İnan.  Λιγο αργοτερα δημιουργειται το Turkish Worker Peasant Liberation Army (TWPLA) απο τον İbrahim Kaypakkaya.

Η ενοπλη δραση των ομαδων αυτων λαμβανει χωρα τοσο σε αστικες περιοχες οσο και στην υπαιθρο, στα 1971 απαγαγουν 4 αμερικανους στρατιωτικους και μια αλλη ομαδα υπο τον Sinan Cemgil σχεδιαζει επιθεση στην αμερικανικη βαση του  Kürecik, καταδιδονται ομως στις αρχες και κατα τη διαρκεια της συμπλοκης πολλοι σκοτωνονται και οι υπολοιποι συλλαμβανονται.
Οι Deniz Gezmis, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan συλλαμβανονται στην Κων/πολη και στο Sivas.
Καταδικαζονται σε θανατο δια απαγχονισμου.



Κατα τη διαρκεια της δικης τους και σε μια αποπειρα απελευθερωσης των τριων μεσω  ανταλλαγης ομηρων ο Mahir Cayan και αλλοι οκτω συντροφοι του στη βορεια ανατολια πεφτουν μεχρι ενος οντας περικυκλωμενοι απο δυναμεις ασφαλειας αρνουμενοι να παραδωθουν.
Αυτη τη φορα δεν ειχε καταφερει να αποδρασει οπως το ειχε κανει το 1971 μαζι με αλλους συντροφους του απο τις στρατιωτικες φυλακες της Κων/πολης



Ο Mahir Cayan θεωρειται εξεχουσα ιδεολογικα φυσιογνωμια του μαρξισμου-λενινισμου στην τουρκια και ειναι ο συγγραφεας του "Permanent Revolution I-II-III" που επηρεασε ολες τις επαναστατικες ομαδες στην Τουρκια.

τοσο ο Mahir Cayan οσο και ο Deniz Gezmis αλλα και ο İbrahim Kaypakkaya-ο οποιος συνελληφθει τον Ιανουαριο του 73 και βασανιστηκε μεχρι θανατου συμφωνα με τους συντροφους του-ειχαν επαφες και επιρροες απο τον Mihri Belli τον δικο μας «καπετάν Κεμάλ» που υπηρξε ο μονος ξενος παρτιζανος που πολεμησε με το ΔΣΕ.

Ολοι οι παραπανω ειναι οι προγονοι του Devrimci yol μετεπειτα(?) DHKP-C για καποιο μελος του που εδινε τη μαχη στην Ελλαδα ειχαμε γραψει παλαιοτερα .



Με χαρα θα υποδεχθουμε σχολια, υποδειξεις και link-στην αγγλικη τουλαχιστον- που θα μας δινουν περαιτερω πληροφοριες καθως και μεταφρασεις των τραγουδιων που εχουμε αναρτησει.

Hasta la victoria siempre

1 σχόλιο:

  1. ο τουρκικος τιτλος του αναφερθεντος εργου του Mahir Cayan ειναι Kesintisiz Devrim I-II-III που σε αρκετα site μεταφραζεται στα αγγλικα και "Uninterrupted Revolution Ι-ΙΙ-ΙΙΙ" αρκετα εργα και αρθρα του οπως και το προαναφερθεν μπορουν να βρεθουν εδω: http://www.marxists.org/turkce/cayan/
    δυστυχως μονο στην τουρκικη, οποιος μπορει ας μας δωσει καποιο link στην αγγλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

περασαν τη λογοκρισια